Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Desatero odplenkování a něco málo navíc

     Dnes jsem navštívila kurz Lucie Ernestové s názvem Odplenkování. Upřímně jsem se trochu obávala, že to bude zbytečně strávená hodina, a že se dozvím, že pokud jsme nepoužívali bezplenkovou metodu, nebo alespoň látkové pleny, jsme bez šance. Nebylo tomu tak a ani zde nebyly znevažovány metody našich babiček a matek, mezi které patří například posazovat dítě na nočník sotva vydrží sedět chvíli samo, nebo nalít do nočníku teplou vodu a čekat co se bude dít. Pokusím se tedy předat to, co jsem se dozvěděla a doufám, že již brzy budu psát také o tom, jak se vše povedlo.

Desatero odplenkování:

  1. Pro odplenkování si vyberte vhodné období. To je období bez velkých stresů a změn a to jak pro dítě, tak pro rodiče.
  2. Odplenkovávat začínáme ideálně okolo 18 měsíce, v případě, že na dítěti vídíme, že je připravené, můžeme začít i dříve. Určitou roli, ne však zcela zásadní, hraje to, zda jsme používali bezplenkovou metodu, látkové či jednorázové pleny.
  3. Obrňte se trpělivostí
  4. Dítě do ničeho nenuťte, tím proces odplenkování jen oddalujete. I mnoho dospělých, pokud je do něčeho tlačeno, se „zadře“ nebo udělá pravý opak.
  5. Děti nekáráme a netrestáme. Vynecháme věty typu: „ Ty jsi ale čuník. Fuj ty ses pokakal. Maminka se na tebe zlobí. Teda to smrdí...“
  6. Děti také přehnaně nechválíme a neodměňujeme, například bonbony. Věty typu : „Ty jsi hodný chlapeček, holčička, maminka tě má ráda“ nejsou zcela vhodné. Podmínkou lásky není správné se vykakání do nočníčku.
  7. Z nočníčku neděláme židličku. Dítě necháváme na nočníku sedět pouze nezbytně nutnou dobu. Nenecháváme ho si na něm hrát, dívat se na televizi a podobně.
  8. Můžeme nechat dítě, aby si nočník vybralo samo. Některé děti ocení například hrací nočník, jiné se ho může bát.
  9. Avšak mějme na paměti, že nočník není hračka. V případě, že jej dítě používá ke hraní, nočník schováme a dítěti dáváme pouze pro potřebu vykonání potřeby. Poté opět schováme.
  10. K plenám se nevracíme. Pokud se nám již podařilo odplenkovat a dítě začalo najednou nočník znovu odmítat a počůrávat se, vydržíme. Většinou ho to za pár dní, max týdnů přejde.

 

K odplenkování nám poslouží tyto pomůcky:

 

  1. učící kalhotky/slipy ( cca 150 – 300 kč za kus)
  2. návleky na nohy – místo kalhot či punčoch ( cca 50 – 150 kč za kus)
  3. nepropustná podložka nebo prostěradlo se speciální nepropustnou vrstvou do postýlky
  4. slipy/kalhotky v dostatečném množství
  5. nátělníky, trička na/pod zadek, aby netáhlo na ledviny ( na odplenkování se nehodí bodíčka)

    

     A samozřejmě nočník :-)

 

Všechny výše uvedené pomůcky najdete například v kamenném obchode Brány k dětem

www.branakdetem.cz

 

A jak tedy začít?

Možností je několik, záleží na kterou se cítíte. Nemá cenu zkoušet něco, z čeho nemám dobrý pocit, nevěřím tomu, nebo nevěřím dítěti, že to zvládne. Případně na to nemám čas, chuť, náladu a nebo nevěřím sama sobě, že to zvládnu.

 

  1. metoda „čistého řezu“ pro odvážné Tato metoda spočívá v tom, že se prostě rozhodnete, že bude váš malý princ či princezna bez plen. Doma, venku, v noci. Prostě zapomenete, že něco jako plena existuje. Dítěti nasadíte slipy/kalhotky a aby jim nebylo zima, pokud není zrovna parné léto, návleky na nožky. Upozorníte ho na existenci nočníku a na to, že pokud chce dělat „ee“ , tak právě tam. Samozřejmě je potřeba mít spodního prádla dostatek, jelikož nemůžeme čekat, že dítě naše přání hned pochopí a ocení. Abychom jej podpořili v jeho počínání, cca. jednou za hodinu (ne v kratších intervalech) se jej optáme: „Chce se ti čůrat, kakat, ee, nebo prostě jak tomu dítě zatím říká“ a poté jej na nočník posadíme. Pokud dítě odpoví na naši otázku NE, stejně to zkusíme. Pokud se však vzpíná, křičí apod. nenutíme ho a zkusíme to zase za hodinu. Tedy pokud si mezitím dítě neřekne samo. Dítěti tedy nedáváme plínku ani když opouštíme domov. Jen je potřeba se na cestu vybavit dostatečnou zásobou náhradního spodního prádla a kalhot. V případě, že používáte místo triček bodíčka, tak i bodíček. Které se však v tomto období nedoporučují a to z důvodu delší manipulace při svlékání. Často si totiž dítě řekne, že chce dělat ee až ve chvíli, kdy už danou potřebu téměř dělá, nebo dělá. Ze začátku třeba až v případě vykonání potřeby.
  2. pro ty, co nemají odvahu do toho jít naplno (stejně jako já) Spodní prádlo (slipy, kalhotky) nahradíme zcela nebo částečně takzvanýma učícíma kalhotkama, které mají v sobě ochrannou vrstvu, která nám zadrží jedno počůrání, než promokne. Jsou tedy ideální do postýlky nebo právě na procházku. Jsou prý vhodné hlavně do začátku, není tedy potřeba jich nakoupit kvanta (ono i cena je na rozdíl od běžného spodního prádla podstatně vyšší). Případně pokud si nevěříme, můžeme dítěti stále nasazovat běžnou jednorázovou plenu na akce mimo domov, případně jí nahradit plenou látkovou. Tím sice proces odplenkování prodloužíme, ale někde se začít musí :-)

 

Celému procesu odplenkování můžeme pomoci také časováním. Pokud víme, že dítě vykonává potřebu hned po probuzení, nebo po jídle, případně před spaním, po koupeli apod., usazujeme ho na nočník hlavně v tuto dobu.

 

  1. bez pleny i v noci (během denního spánku) Zásadou číslo jedna je, nedávat dítěti napít cca půl hodiny před plánovaným spánkem. Jinak na noc můžeme pro jistotu nasadit učící kalhotky a do postýlky vložit nepropustnou podložku nebo použít prostěradlo s ochrannou vrstvou. Ideální je dítě nedávat spát v overalu nebo jiném těžko sundatelném oblečku. Ideální jsou lehce stahovatelné kalhoty nebo dlouhé tričko apod. V případě, že by se dítě v noci probudilo a vyjádřilo potřebu vyzkoušet nočník. Ten by pro tento případ měl být umístěn hned vedle postýlky. Pokud je po 3-4 nocích vaše dítě stále suché, můžete téměř jásat.

 Odplenkování trvá cca 3 dny – 2 měsíce. Záleží na individualitě dítěte a také kterou z výše uvedených metod zvolíte.

 Mnohdy se stává, že dítě zcela odplenkujete a po nějaké době se začne opět počůrávat. Je to pouze přechodné období, které je potřeba přečkat. Může se jednat o pár dní, ale i pár týdnů.

 Případně navštivte kurz Lucie Ernestové, kde se můžete zeptat a dozvědět se více, nebo navštivte její webovky:

www.spokojenamama.eu

 

 Jedna malá zajímavost na závěr:

 

Věděli jste, že dítě do půl roku čůrá cca 4-5x za hodinu?

Dnes, v době jednorázových plen se na toto zapomíná a měly by na to myslet i maminky, které se chtějí pokusit o tzv. bezplenkovou metodu.

 

 

 

Autor: Hana Bojková | čtvrtek 6.11.2014 19:50 | karma článku: 12,10 | přečteno: 5725x
  • Další články autora

Hana Bojková

Pěstounovi do hlavy viděti. Alespoň na chvíli II

Část druhá. Nejvíc vás změní děti samotné. Jsou totiž úžasným zrcadlem nás samých. Mě denně děti učí hlavně trpělivosti, protože já trpělivá rozhodně nejsem a tak mi dávají opravdu zabrat.

14.11.2017 v 18:45 | Karma: 15,12 | Přečteno: 378x | Diskuse| Společnost

Hana Bojková

Pěstounovi do hlavy viděti. Alespoň na chvíli

Byla jsem oslovena v rámci jednoho projektu a požádána o rozhovor na téma dlouhodobá pěstounská péče. Tak jsem se svlékla. V životě již po třetí veřejně. I když tentokrát ne doslova.

13.11.2017 v 15:15 | Karma: 22,49 | Přečteno: 1998x | Diskuse| Společnost

Hana Bojková

Hóžo bóžo křesílko, stoleček a kafíčko

Na mé trase domov - tramvaj, prodávají designový nábytek. Když jdu okolo, tak se čas od času zastavím a zasním se. Třeba nedávno postavili do výlohy takové rozkošné křesílko se stolečkem.

11.4.2017 v 15:43 | Karma: 14,10 | Přečteno: 589x | Diskuse| Osobní

Hana Bojková

Pěstounství a pěstění aneb od semínka k rostlince

Pěstounství je stejně náročné jako pěstění. Taky to není jen o tom pravidelně zalévat semínko, aby z něj vyrostla hezká a zdravá rostlinka, ale i o boji s větry, mrazy, suchem a jinými neduhy.

5.4.2017 v 15:32 | Karma: 12,82 | Přečteno: 464x | Diskuse| Ostatní

Hana Bojková

Jak Adam bez Evy k nám přišel

Je to rok, kdy se malý Adam narodil. Rok, kdy mi zazvonil telefon a my jsme museli udělat jedno ze zásadních životních rozhodnutí. Takové, které musí dělat málokdo.

13.2.2017 v 20:16 | Karma: 27,08 | Přečteno: 1543x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

  • Počet článků 30
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1712x
Žena, dcera, partnerka, milenka, matka, kuchařka, pradlenka a tak dále.

Seznam rubrik