Když vládnou vlci

8. 06. 2015 14:04:05
Ještě donedávna jsem mezi slova svoboda a demokracie vkládala rovnítko. Byla jsem mladá a naivní. Mladá jsem stále, ovšem naivita vzala nohy na ramena a vypařila se jako pára nad hrncem.

A tak s hořkou radostí cituji slova velkého muže. Knihtiskaře, který podepsal Deklaraci nezávislosti a Ústavu Spojených států. Jmenoval se Benjamin Franklin a mezi tato dvě slova rozhodně rovnítko nevkládal. Už se však nedopátrám, zda o svou naivitu přišel stejně jako já, nebo tomu bylo jinak. Řekl: “ Demokracie je, když dva vlci a jedno jehně hlasují, co bude k večeři. Svoboda je, když dobře ozbrojené jehně odmítá hlasovat.“

V listopadu 1989, stejně jako před ním, spousta z vás bojovala za svobodu. Honza Palach se kvůli ní upálil. Nebyl prvním ani posledním z bojovníků. Byl jich nespočet a všichni do jednoho věřili, že za svobodu má cenu se bít, a to i kdyby měli ztratit to nejcennější, co mají. Život. Pro ně však bylo důležitější zemřít svobodně než sešněrování svěrací kazajkou, jako ten poslední ubožák umírající mezi čtyřmi holými zdmi. Není přeci blázen ten, kdo chce být svoboden.

A nakonec se jim-vám to podařilo. Stali jsme se svobodnými. Alespoň nás o tom přesvědčovali. Nejsem si však jistá, jestli nám ta svoboda nepřestává vonět. Čím to je, že nevidíme a neslyšíme? Jsme jako koně běžící s klapkami na očích. Nebo jsme jen zapomněli, jak smrdí nesvoboda? Jako čpavek, který vás pálí při každém nádechu, jako zatuchlý sklep v kterém dlouho nikdo nevětral, jako špatně odtékající septik? Netuším a ani netoužím poznat odpověď na vlastní kůži.

Zjistili jsme, že být svobodný znamená být také zodpovědný a to nejen za druhé, ale především sám za sebe. Za své činy, kroky a rozhodnutí. Opravdu nás to tak tíží a proto tedy dáváme přednost “bezpečí”? A já si říkám: ztrácí dobrovolně svobodu ti samí lidé, kteří na náměstí cinkali klíči? Ti samí lidé, kteří nyní téměř po třiceti letech zavírají oči před dalšími a dalšími kroky k nesvobodě? Lidé, kteří dnes svobodně volí ty, kteří je o tu svobodu chtějí připravit? Nebo jsou to ti, kteří nesvobodu nezažili a jsou jí snad přesyceni?

Pořád netušíte, o čem mluvím? Sundejte si z očí klapky a otevřete je dokořán. Nadechněte se zhluboka a zamyslete se, zda vzduch opravdu voní stoprocentní svobodou. Vládnou nám vlci a my ztrácíme tu nejcennější zbraň - zdravý rozum a úsudek. Ba dokonce se necháváme oblbnout líbeznými slůvky a sliby.

Minulý týden vláda schválila několik návrhů zákona. Lid tleská a já se chytám za hlavu. Zákaz kouření v restauracích, registrační pokladny, nutnost mít v restauraci k dispozici minimálně jeden nealkoholický nápoj levnější než pivo. Schválení návrhu zákona, který zakazuje prodej o státních svátcích už je na spadnutí.

To je jenom pár střípků z rozbitého zrcadla. Vicepremiér Babiš se také nedávno nechal slyšet, že by se mu vlastně líbilo zrušení papírové měny. Platební karty jsou přeci fajn. Možná si budeme moct časem navzájem kontrolovat obsah svých “nákupních košíků”. Přece jen, co kdyby soused utrácel víc, než se nám líbí.

“Kdo se vzdá svobody, aby získal bezpečí, ztratí nakonec obojí!” Benjamin Franklin

Autor: Hana Bojková | pondělí 8.6.2015 14:04 | karma článku: 27.53 | přečteno: 893x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 22 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 13.10 | Přečteno: 244 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 17.78 | Přečteno: 424 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 5.10 | Přečteno: 107 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 31.12 | Přečteno: 587 | Diskuse
Počet článků 30 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1712
Žena, dcera, partnerka, milenka, matka, kuchařka, pradlenka a tak dále.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...