Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pěstounovi do hlavy viděti. Alespoň na chvíli

Byla jsem oslovena v rámci jednoho projektu a požádána o rozhovor na téma dlouhodobá pěstounská péče. Tak jsem se svlékla. V životě již po třetí veřejně. I když tentokrát ne doslova. 

Odhalila jsem své nitro, což zřejmě vyvolá trošku jiné reakce, než pohled na ladné křivky mého nahého těla :-D Nechat nahlédnou lidi do své hlavy je dost ošemetné. Ale já to risknu, protože věřím, že se mezi vámi najdou tací, kterým to mnoho dá. A třeba vám to změní i trošku úhel pohledu. Otevře dveře od kterých jste neměli doposud klíč a třeba tak trochu i změní směřování vlastního bytí.

Tak tedy část první.

Nevím jestli to, že se budete starat o dítě, které se vám nenarodilo, je tak úplně vlastní rozhodnutí. Možná je to už dané a ta vnitřní síla je tak silná, že mozek prostě rezignuje. Sice vysílá tisíce otázek, ale pouze na část se mu dostává odpověď. A všechna ta: „ a co když...“ mizí někde ve vzduchoprázdnu. Já opravdu nevím, kde se to v člověku bere. Proč některé děti trhají motýlům křídla a jiné sbírají ze silnice přejeté ježky a nosí je domů k mámě, aby jim je pomohla uzdravit. Není to tak, že se jednoho dne probudíte a dostanete nápad, že byste se starali o „cizí“ dítě. Podle mě to tušíte už strašně dlouho, postupně to ve vás zraje, dějou se vám v životě věci díky kterým najednou už netušíte. Víte. A ve chvíli kdy víte jdete za partnerem a ten tu novou část vašeho já buď příjme, nebo ne. K tomu vědění totiž většinou nedospějí oba zároveň. Někdo musí být první – většinou je to žena :-)

Já jsem věděla, když mi bylo tuším 27 let (partner je o osm let starší). Těch impulzů tam bylo několik.O dětech „odjinud“ jsem začala uvažovat asi v šestnácti i když možná to bylo mnohem dřív, jen si to nepamatuju. Podle mě byla tím posledním impulzem návštěva dětí mé tety, které do rodiny postupně přijala. Začínala jim puberta a byli příšerní. :-) Strávili jsme s nimi tuším tři dny a vůbec nechápu jak je možné, že jsem vůbec po jejich odjezdu začala uvažovat o tom, že bychom si nějaké dítko pořídili. Ale skutečně se tak stalo a asi dva měsíce poté jsme si už lámali hlavu nad dotazníky. Proces příprav byl celkem komplikovaný, jelikož jsme v té době byli jedinými žadateli o dlouhodobou pěstounskou péči v Praze. Naštěstí jsem dost nedočkavá a urputná, takže jsem telefonovala na všechny strany tak dlouho až nás přiřadili k žadatelům o adopci a následně k žadatelům o přechodnou pěstounskou péči. Nakonec trval celý proces – od podání žádosti po převzetí dítěte – rok, což myslím, že je obstojná doba.

Od doby, kdy odnesete vyplněnou žádost na OSPOD se setkáváte s různými emocemi. Často zcela novými – třeba když se máte rozhodnout jaké dítko do rodiny příjmete a jaké ne. Chvíli si připadáte, že stojíte v obchoďáku a vybíráte si sedačku – tahle je moc světlá, tahle zase moc tmavá. A tmavou ne, protože ta se nám nehodí ke koberci. Tahle je poškozená: „Myslíš, že nám na ní dají slevu?“. Prvožadatelé tohle berou většinou dost vážně :-) U dalších přijatých dítek se tomu většinou už jen smějete.

Taky, když vám zazvoní „kouzelný telefon“ - jak se často mezi pěstouny říká. Po všem tom čekání, papírování, školeních, testech, najednou z ničeho nic zjistíte, že budete tři.

No a potom, když na kouzelný telefon vůbec nečekáte a stejně zvoní. Protože se vašemu dítku narodil sourozenec a vy se máte rozhodnout, zda si jej vezmete domů, nebo ne. A za rok znovu. A váš muž se vás zeptá: „ Proč zrovna my musíme dělat taková rozhodnutí? Vždyť tohle lidi běžně řešit vůbec nemusí. Tak proč my jo.“ Jenže co by to bylo za život, kdyby vše bylo jen všedně šedivé, běžné, předvídatelné. Jak se říká: „Když si začneme plánovat život, Bůh se začne smát“.

Čas od času se stane, že se náhle ozve biologická rodina a dítko chce. Nejen vidět, nejen si ho pochovat. Chce ho napořád.

Na to všechno a mnoho dalšího musí být pěstoun připraven. Ale dá se dopředu na všechna ta MOŽNÁ připravit? Ne. Učí vás sám život, ne příručky. A tak jsou ty emoce silné a někdy už nemůžete a onemocníte. Uzdravíte se a jedete dál. A čím je ta emoce silnější, tím více vás změní. Jak zpívá Peter Nagy: „Každou fackou trochu iní sme, do života drahé zápisné.“

Autor: Hana Bojková | pondělí 13.11.2017 15:15 | karma článku: 22,49 | přečteno: 1998x
  • Další články autora

Hana Bojková

Pěstounovi do hlavy viděti. Alespoň na chvíli II

Část druhá. Nejvíc vás změní děti samotné. Jsou totiž úžasným zrcadlem nás samých. Mě denně děti učí hlavně trpělivosti, protože já trpělivá rozhodně nejsem a tak mi dávají opravdu zabrat.

14.11.2017 v 18:45 | Karma: 15,12 | Přečteno: 378x | Diskuse| Společnost

Hana Bojková

Hóžo bóžo křesílko, stoleček a kafíčko

Na mé trase domov - tramvaj, prodávají designový nábytek. Když jdu okolo, tak se čas od času zastavím a zasním se. Třeba nedávno postavili do výlohy takové rozkošné křesílko se stolečkem.

11.4.2017 v 15:43 | Karma: 14,10 | Přečteno: 589x | Diskuse| Osobní

Hana Bojková

Pěstounství a pěstění aneb od semínka k rostlince

Pěstounství je stejně náročné jako pěstění. Taky to není jen o tom pravidelně zalévat semínko, aby z něj vyrostla hezká a zdravá rostlinka, ale i o boji s větry, mrazy, suchem a jinými neduhy.

5.4.2017 v 15:32 | Karma: 12,82 | Přečteno: 464x | Diskuse| Ostatní

Hana Bojková

Jak Adam bez Evy k nám přišel

Je to rok, kdy se malý Adam narodil. Rok, kdy mi zazvonil telefon a my jsme museli udělat jedno ze zásadních životních rozhodnutí. Takové, které musí dělat málokdo.

13.2.2017 v 20:16 | Karma: 27,08 | Přečteno: 1543x | Diskuse| Osobní

Hana Bojková

Dítě "odjinud"

S dítětem "odjinud" je to jako s kinder vajíčkem. Ovšem ke skládance vám chybí návod. Ale co by to bylo za život? Já návody stejně nečtu.

28.11.2016 v 21:39 | Karma: 21,09 | Přečteno: 745x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rakety ATACMS jsou stěžejní, ale Rusové se mohli připravit, míní analytici

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  13:03

Rakety dlouhého doletu ATACMS, které USA poskytly Ukrajině, by mohly oslabit ruskou logistiku a...

Ministerstvo vyčlenilo vakcíny pro těhotné. Válek apeluje na přeočkování dětí

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno 

Přímý přenos V Česku stále rapidně přibývá případů černého kašle. „Registrujeme 956 nových případů černého...

Vrah hodil tělo ubodaného muže do žumpy, tam tlelo dva měsíce. Dostal 20 let

25. dubna 2024,  aktualizováno  12:44

Krajský soud v Ostravě poslal na dvacet let do vězení 62letého Karla Machalu za to, že předloni v...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  12:41

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 30
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1712x
Žena, dcera, partnerka, milenka, matka, kuchařka, pradlenka a tak dále.

Seznam rubrik