Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pěstounovi do hlavy viděti. Alespoň na chvíli II

Část druhá.  Nejvíc vás změní děti samotné. Jsou totiž úžasným zrcadlem nás samých. Mě denně děti učí hlavně trpělivosti, protože já trpělivá rozhodně nejsem a tak mi dávají opravdu zabrat. 

Postupně krok po kroku mi to jde lépe a lépe. A oni jsou trpěliví učitelé. Navíc ta jejich dětská nefalšovaná upřímnost“„Mami, mám tě tak rád. Nemám tě rád, jsi zlá...“ ta probouzí tolik emocí, že se člověku snadno podlomí kolena. Myslím, že rodič, který se čas od času před dítětem stydí za svou reakci, je na té správné cestě. Své dítě totiž vnímá, zajímají ho jeho reakce a je otevřený tomu, se od něj něco naučit. Kdo má pocit, že se od dětí nic naučit nemůže je podle mě zabedněnec :-)

Mnoho lidí se nás ptá, jak zvládáme žít s myšlenkou, že se děti můžou vrátit k původní rodině. Upřímně nad tím neuvažujeme. Respektive si to uvědomujeme, ale snažíme se nad tím nedumat. Je to stejné jako s kýmkoliv jiným koho milujete. Taky jej nevlastníte, taky může kdykoliv odejít, ať z vlastní vůle, nebo bez ní. A nemůžete denně přemýšlet nad tím, jak by jste to zvládli. Zcvokli by jste. V tomto ohledu je nutno žít pouze přítomností.

 

Nicméně ten kolotoč okolo pěstounství vám nikdy nedovolí cítit se jako úplně „normální „ rodina. Každé dva měsíce je u vás doma klíčová pracovnice, jednou za půl roku k tomu sociální pracovnice, jednou za rok posíláte informace na soud – jak se děti mají, co dělají, jaké mají problémy. A to na každé dítko zvlášť. U soudu jste často taky pečení vaření. Nejdříve žádáte o předběžné opatření, aby vám dítko vydali (ať z dětského centra, porodnice, nebo od přechodného pěstouna), pak žádáte o pěstounskou péči. Často se stane, že nezájem rodičů je už tak dlouhý, že se žádá o zbavení rodičovských práv, potom o poručenskou péči případně adopci. Čas od času si vás k soudu pozvou jako svědka – třeba kvůli placení výživného... Když těch dětí máte víc, tak děláte na částečný úvazek administrativního pracovníka. Samozřejmě máte jiné příjmení než děti a to často lidi mate – zvlášť při více dětech, které mají také příjmení jiná. To pak jste třeba rodina čtyř, pěti příjmení. A lidi jsou samozřejmě zvědaví - „ona má ty děti snad každé s jiným chlapem, ne?“ :-) Nebo Vás zase pro změnu někdo hrozně obdivuje za to co děláte a příjde vás plácat po rameni a to pak nevíte zda utéct, nebo se jen společensky usmívat a přikyvovat.

Jinak si myslím, že pěstounství je stejné jako jakékoliv jiné rodičovství. Samozřejmě, že ty děti mají za sebou různé věci – často dost nehezké. Mají často poruchu attachamentu, různé fyzické a psychické vady. A je potřeba s tímto pracovat (a zase bych neřekla jako profesionál, spíš jako trpělivý rodič). Já nechci psát „ s těmito nedostatky“, protože si myslím, že každé dítě vám přináší opravdu hodně radosti a také hodně starostí. A rozhodně bych nějaké postižení nenazývala nedostatkem. Ono naopak to někdy může být hrozně obohacující. Já to samozřejmě soudit nemohu, protože naše děti jsou naštěstí v podstatě zdravé. Ale takto mi líčila jedna pěstounka svůj přístup k „indispozici“ svého přijatého dítka a já myslím, že je to moc hezký přístup. Sama si netroufám říci, jak bych to zvládla. Ale říká se, že člověk si k sobě přitáhne pouze tolik, kolik unese. A myslím, že lidé jsou hrozně silní a zvládnou toho opravdu hodně. Jen je teď taková pohodlná doba, takže na to často zapomínají. Rozhodně by někdo neměl řešit to, co mu pěstounství vzalo, ale co mu dalo. Stejně jako u vlastních dětí. Samozřejmě, že jsem někdy na pokraji sil, zvlášť když děti mají svůj den a jen řvou a perou se a venku prší a já mám už v poledne pocit, že to fakt nedám a nejradši bych odešla naproti do kavárny, přečetla si tam knížku a zaposlouchala se do ticha. Ale nejde to. A tak se stane, že začnu taky řvát, protože to musí ven a pak si připadám jako nejhorší matka a že to vůbec nezvládám a počítám minuty, než příjde muž z práce a sdělím mu: „Hrozně zlobí. Celý den. Tady je máš a dělej si s nimi co chceš.“ Ale to je úplně normální u každé mámy. A většina vám tohle přizná, ale často tak, aby je nikdo jiný neslyšel, protože přece maminka má být usměvavá, upravená, děti řádně namydlené, byt naklizený, z kuchyně vůně bábovky. Já upřimně po čtyřech letech ani neuklízím, když má přijít sociální pracovnice. A vypadá to, že jí to ani nevadí :-)

Autor: Hana Bojková | úterý 14.11.2017 18:45 | karma článku: 15,12 | přečteno: 378x
  • Další články autora

Hana Bojková

Pěstounovi do hlavy viděti. Alespoň na chvíli

Byla jsem oslovena v rámci jednoho projektu a požádána o rozhovor na téma dlouhodobá pěstounská péče. Tak jsem se svlékla. V životě již po třetí veřejně. I když tentokrát ne doslova.

13.11.2017 v 15:15 | Karma: 22,49 | Přečteno: 1998x | Diskuse| Společnost

Hana Bojková

Hóžo bóžo křesílko, stoleček a kafíčko

Na mé trase domov - tramvaj, prodávají designový nábytek. Když jdu okolo, tak se čas od času zastavím a zasním se. Třeba nedávno postavili do výlohy takové rozkošné křesílko se stolečkem.

11.4.2017 v 15:43 | Karma: 14,10 | Přečteno: 589x | Diskuse| Osobní

Hana Bojková

Pěstounství a pěstění aneb od semínka k rostlince

Pěstounství je stejně náročné jako pěstění. Taky to není jen o tom pravidelně zalévat semínko, aby z něj vyrostla hezká a zdravá rostlinka, ale i o boji s větry, mrazy, suchem a jinými neduhy.

5.4.2017 v 15:32 | Karma: 12,82 | Přečteno: 464x | Diskuse| Ostatní

Hana Bojková

Jak Adam bez Evy k nám přišel

Je to rok, kdy se malý Adam narodil. Rok, kdy mi zazvonil telefon a my jsme museli udělat jedno ze zásadních životních rozhodnutí. Takové, které musí dělat málokdo.

13.2.2017 v 20:16 | Karma: 27,08 | Přečteno: 1543x | Diskuse| Osobní

Hana Bojková

Dítě "odjinud"

S dítětem "odjinud" je to jako s kinder vajíčkem. Ovšem ke skládance vám chybí návod. Ale co by to bylo za život? Já návody stejně nečtu.

28.11.2016 v 21:39 | Karma: 21,09 | Přečteno: 745x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

  • Počet článků 30
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1712x
Žena, dcera, partnerka, milenka, matka, kuchařka, pradlenka a tak dále.

Seznam rubrik